Op grotere websites moeten meestal verschillende (soorten) gebruikers kunnen inloggen om teksten te schrijven of informatie te raadplegen. De Webcompagnons hebben veel van dat soort websites gerealiseerd. Daarbij komen soms specifieke wensen naar boven. Eén vaak voorkomende wens lichten we eruit in deze blog: de single sign-on.
Stel, u beheert de website van een sportvereniging. De site bevat naast openbare informatie ook zaken die alleen de leden aangaan, bijvoorbeeld verslagen van bestuursvergaderingen. Alle leden krijgen daarom een account waarmee ze kunnen inloggen op de site en u maakt bepaalde informatie alleen zichtbaar voor ingelogde leden. Het content management systeem Joomla, waarmee wij werken, biedt hier goede voorzieningen voor.
Maar dan blijkt dat de landelijke federatie van uw geliefde sport ook besloten informatie op hun website heeft staan. Leden van de aangesloten verenigingen mogen deze informatie zien, dus ook uw leden. Uw leden krijgen ook voor deze andere website een inlognaam en wachtwoord. En veel leden vinden dat maar lastig, al die verschillende inlogcodes.
De Webcompagnons kunnen ervoor zorgen dat uw leden nog maar één keer hoeven in te loggen, namelijk op de site van uw eigen vereniging. In het ledengedeelte van de site vinden de leden een link waar zij alleen maar op hoeven te klikken om terecht te komen in het besloten gedeelte van de website van de federatie. Zonder opnieuw in te loggen. In vaktaal heet dit: 'single sign-on'.
De Webcompagnons hebben dit soort oplossingen al een aantal malen gerealiseerd, onder andere bij een kenniscentrum voor non-profit organisaties en een beroepsvereniging in de zorgsector. We weten dus wat we kunnen verwachten. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld een goede afstemming met de beheerders van de andere site (die van de sportfederatie in het voorbeeld hierboven). Hoe belangrijk dat is, merkten we toen bij een van onze projecten de ‘andere partij’ onaangekondigd de specificaties van de koppeling aan hun kant veranderde: de gebruikers konden ineens niet meer ‘vanzelf’ naar het besloten gedeelte van de andere website. Gelukkig werd het snel weer opgelost.
Bent u op zoek naar een mogelijkheid om uw gebruikers in één keer op meerdere plaatsen in te laten loggen? Neem dan vooral contact op. We laten u graag zien wat er mogelijk is.