To WWW or not to WWW (should be no question)

Het zwelt zo heerlijk aan: www.webcompagnons.nl met iedere w wat luider richting de webcompagnons. Toch zouden we dat 'www' ook weg kunnen laten voor die domeinnaam - als we dat zouden willen. Op veel websites blijken zowel <www.domein.ext> als <domein.ext> te werken. Maar als u aan goede ranking bij zoekmachines hecht, raden we u aan dit te controleren en een keuze te maken.

Met een beetje pech, is uw homepage op twee of misschien wel acht webadressen te vinden. Google veronderstelt dat u de boel nept met gelijke content op verschillende adressen, en straft dat genadeloos af.

Als uw site op zowel <www.domein.ext> als <domein.ext> bereikbaar is, als uw webbouwer geen keus heeft afgedwongen, is er op zijn minst sprake van 'duplicate content' (Google daar maar eens op). Het lijken twee verschillende site adressen met gelijke content. Googles beleid op dit punt is helder: de ranking neemt af.

Maar het kan gekker. Je kan op de root binnenkomen (het kale adres) of in een bestand in de root. Bijvoorbeeld <domein.ext> of <domein.ext/index.php> (of idemdito met o.a. index.htm, index.html, of index.asp, afhankelijk van uw site-configuratie).

En het kan nog gekker: de site kan via een beveiligde verbinding worden aangeboden (een pluspunt voor Google), of niet, of jawel: beide. In dat laatste geval lukt dus zowel <http://www.domein.ext> als <https://www.domein.ext> (let op de s achter http).

Hoewel het allemaal te voorkomen is, zijn veel websites op twee tot soms wel acht adressen te benaderen als je deze mogelijkheden combineert:

http://www.domein.ext
http://domein.ext
http://www.domein.ext/index.php
http://domein.ext/index.php
https://www.domein.ext
https://domein.ext
https://www.domein.ext/index.php
https://domein.ext/index.php

Check uw site daarop als ranking u lief is. De webbouwer moet in overleg met u voor een enkele oplossing kiezen en de varianten onmogelijk maken.

En niet te vroeg juichen: ook verderop in de padnaam willen we geen dubbelingen. Wel of geen index moet dus site breed gelden.

http://domein.ext/padnaam.
http://domein.ext/padnaam/index.php

 Kuifduiker 1
 3435 DW Nieuwegein
 0343-522709
 
 2024 - de Webcompagnons
 Spread the Joomla love